Daar waar leerdoelen richting geven aan de te leren leerstof, zorgt een actieve verwerking van kennis voor het opslaan van de leerstof in het geheugen (lange termijn geheugen). Werkvormen spelen hierbij een belangrijke rol. Ze bieden de mogelijkheid om actief, dan wel spelenderwijs de kennis op te slaan, in tegenstelling tot passieve kennisopname, zoals luisteren of lezen, waar slechts een klein deel van de kennis zal worden opgeslagen in het geheugen. Het actief betrekken van leerlingen bij kennisverwerking via diverse werkvormen vergroot niet alleen het beter begrijpen van de lesstof, maar stimuleert dus ook het langer en beter kunnen onthouden van kennis op lange termijn.

Het toepassen van werkvormen spreekt verschillende zintuigen en cognitieve processen aan, waarbij actieve deelname aan opdrachten, discussies en praktische oefeningen niet alleen de kennis activeert, maar ook leervaardigheden verbeteren. Ook zorgen werkvormen voor flexibiliteit om de lesstof op diverse manieren te benaderen, wat aansluit bij verschillende leerstijlen en individuele behoeften van de leerlingen.

werkvormen

Daarnaast stimuleren werkvormen het kritisch denken en probleemoplossend vermogen van leerlingen, versterken ze neurale paden in het brein, wat leidt tot een dieper begrip en het beter onthouden van de opgedane kennis. Werkvormen dragen bij aan betrokkenheid en motivatie, waardoor leerlingen zich actief betrokken voelen bij hun leerproces, wat de kans op duurzame kennisopslag vergroot.

Samengevat is het gebruik van activerende werkvormen in het onderwijs van onschatbare waarde voor effectieve kennisverwerking, omdat het niet alleen begrip bevordert, maar ook neurale verbindingen versterkt, kritisch denken stimuleert en de betrokkenheid vergroot, wat ten goede komt van het leerresultaat en het opdoen van kennis voor de lange termijn en het toepassen in diverse contexten.

Domein: Lesgeven en leren

Competentie: Begeleiden & Samenwerkend leren

doelNa dit leerblok:

  • begrijp je waarom actieve kennisverwerking cruciaal is voor effectief onderwijs en waarom passieve informatieverwerking beperkingen heeft voor het opslaan van kennis in het geheugen;
  • herken je diverse werkvormen en begrijp je hoe ze verschillende zintuigen en cognitieve processen aanspreken om kennisverwerking te optimaliseren;
  • pas je doelgericht verschillende werkvormen toe, rekening houdend met diverse leerstijlen en individuele behoeften van leerlingen;
  • stimuleer je kritisch denken, bevorder je het probleemoplossend vermogen en vergroot je de betrokkenheid van leerlingen.
tijdTijdsduur:
  • 30 minuten
voorkennisVoorkennis:

Je hebt het leerblok Microsoft 365: Didactisch digitaal - Opening en afsluiting van de les of Microsoft 365: Didactisch digitaal - Instructie en verwerven van kennis gevolgd of je beheerst deze kennis al.

nodigBenodigdheden:
  • Je hebt een Microsoft365-schoolaccount nodig.

U kunt hier een individueel leerblok aanschaffen van Edutrainers Academy. Wanneer u behoefte heeft om meer leerblokken aan te schaffen, of wanneer u andere vragen of verzoeken heeft, neem gerust contact met ons op. 

Neem contact op!

Veel plezier met leren!

Microsoft 365: Didactisch digitaal - Verwerking en werkvormen 2024
Didactisch Digitaal
00:00 uren | € 9,95